KULATÝ STŮL: Strategický kompas

Ve středu 21. září 2022 se uskuteční prostřednictví­m online platformy Webex Teams další kulatý stůl Národní­ho konventu o Evropské unii, tentokrát na téma: Strategický kompas. Debata se uskuteční od 9:00 do 11:00. O tématu budou diskutovat zástupci státní­ správy, vzdělávacího sektoru, podnikatelské sféry, sociální­ partneři a další­ pozvaní­ hosté. Odborným garantem tohoto kulatého stolu je Institut pro evropskou politiku EUROPEUM.

V posledním desetiletí došlo k dramatickým změnám v evropském bezpečnostním prostředí. Ruská anexe Krymu v roce 2014 spolu s rostoucími geopolitickými ambicemi Číny a izolacionistickou a unilateralistickou zahraniční politikou Washingtonu pod prezidentem Trumpem donutila členské státy Evropské unie (EU) prohlubovat obrannou a bezpečnostní spolupráci a posilovat jejich obranné schopnosti. Ruská invaze na Ukrajinu, dne 24. února 2022, přinesla nejen válku na východní hranici EU, ale také výrazně urychlila úsilí členských států o dynamický rozvoj vlastních společných bezpečnostních a obranných struktur a politik zaměřených na zajištění stabilní pozice EU v geopolitickém světovém řádu. Vzhledem k tomu, že EU není garantem bezpečnosti na evropském kontinentu, musí existovat vzájemná hlubší spolupráce s jejími strategickými partnery, na kterou Kompas přímo odkazuje, jako jsou NATO, OBSE a další regionálně významní aktéři. Pro české předsednictví v Radě EU (CZ PRES), je proto jednou z priorit implementace klíčových aspektů Strategického kompasu do praxe a rozvoj procesu budování bezpečnosti evropského prostoru právě ve spolupráci se strategickými partnery.

Hlavní­mi diskuzní­mi okruhy tohoto kulatého stolu jsou:

  1. Jak přispěje implementace Strategického kompasu k formování obranyschopnosti EU? Jak mohou Strategický kompas EU a Strategická koncepce NATO učinit z EU silnějšího a schopnějšího garanta bezpečnosti?

  2. Jak bude Strategický kompas řešit současné a nově vznikající bezpečnostní hrozby v rámci strategických oblastí působnosti? 

  3. Čeho může CZ PRES dosáhnout v rámci implementace Strategického kompasu?

KULATÝ STŮL: Teritoriální rozměr vnitřního trhu v globální konkurenci

Sdílet tento příspěvek

Další aktuality