KULATÝ STŮL: Instituce v EU

Tématem kulatého stolu o institucích a integraci byla i „vícerychlostní Evropa“

Ve čtvrtek 4. prosince 2014 se v Černínském paláci uskutečnil kulatý stůl na téma instituce EU, který je součástí nové diskusní platformy Národní konvent o Evropské unii. Jednání se zaměřilo na debatu o českých prioritách ve vztahu k institucionálnímu uspořádání ve stále více diferencované evropské integraci. Kulatý stůl byl organizován ve spolupráci s Ministerstvem zahraničních věcí ČR a Ústavem mezinárodních vztahů.

Na jednání s názvem Prohlubování integrace eurozóny a diferencovaná integrace se sešli zástupci státní správy, obou komor Parlamentu ČR, sociálních partnerů, reprezentanti evropských institucí a neziskového sektoru.

V důsledku snah o řešení ekonomické krize docházelo v posledních letech k rozrůznění nejen v začleňování, ale i v rámci institucí a smluvního základu evropské integrace. Cílem kulatého stolu bylo projednat další vývoj v této oblasti a zhodnotit, jakým směrem se bude vyvíjet další podoba institucionálního uspořádání. Bude se o Evropě i nadále mluvit jako o „vícerychlostní“?

Kulatý stůl byl vyústěním několikatýdenních příprav, které zahrnovaly mimo jiné vytvoření odborné pracovní skupiny a vypracování podkladového dokumentu. Materiály sloužily jako základní východisko pro jednání. Zainteresované subjekty měly možnost připojovat k dokumentu svá stanoviska. Všechny komentáře byly obsahem jednání a promítly se do programu debaty.

Výstupem bude doporučení, které vznikne přibližně týden po kulatém stole a jehož obsah pak bude umístěn na oficiálním webu Národního konventu. Doporučení bude následně prezentováno na Výboru pro EU a na jednání Pracovního týmu Rady hospodářské a sociální dohody pro EU.

 

 

podkladovy_dokumentdoporucenifotogalerievideo

Sdílet tento příspěvek

Další aktuality